Kurs dietetyki ze znajomością zdrowego stylu życia

DLA KOGO KURS JEST PRZEZNACZONY?

Szkolenie przygotowuje Uczestnika/czkę pod względem praktycznym i teoretycznym z zakresu dietetyki i odchudzania, a także umożliwia (w cenie kursu) uzyskanie kwalifikacji i certyfikatu pozwalających na wykonywanie zawodu.

JAKI JEST CZAS TRWANIA KURSU?

30 godzin

JAKI JEST CZAS TRWANIA KURSU?

Szkolenie może zostać przeprowadzone w trybach: stacjonarnym wieczorowym/dziennym; e-learningowym; hybrydowym (połączeniu trybu stacjonarnego i e-learningowego). Tryb kursu dostosowany jest do programu szkolenia i potrzeb Uczestnika.

SYLABUS

  • Podstawowa wiedza funkcjonowania organizmu człowieka:
    • opis układu hormonalnego,
    • opis układu pokarmowego,
    • opis narządów wewnętrznych,
    • przedstawienie układu powłok,
    • informacje dot. trawienia i wchłaniania.
  • Normy racjonalnego odżywiania:
    • analiza energetyczna organizmu oraz wartość energetyczna żywności,
    • rola składników pokarmowych,
    • białka,
    • tłuszcze,
    • potrzebne nienasycone kwasy tłuszczowe,
    • cholesterol,
    • węglowodany,
    • błonnik pokarmowy,
    • składniki mineralne,
    • składniki mineralne – równowaga kwasowo-zasadowa,
    • analiza bilansu wodnego,
    • witaminy,
    • składniki nieodżywcze,
    • reguły prawidłowego żywienia: zalecenia żywieniowe Bergera 6U+U, piramida żywienia, normy żywienia, tabele składu i wartości odżywczej żywności.
  • Planowanie diety lekkostrawnej
    • cele i wskazania diety lekkostrawnej,
    • dobieranie produktów spożywczych, dań oraz obróbki termicznej,
    • potrzebne zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych,
    • planowanie oraz konieczne zmiany diety lekkostrawnej,
    • przedstawienie sposobów opisania jadłospisów.
  • Planowanie diety odchudzającej
    • badanie masy ciała,
    • powody otyłości oraz sposoby terapie otyłości,
    • czynniki energii w diecie oraz sposoby ich ograniczania,
    • łatwo przyswajalne węglowodany w diecie,
    • zestawienie glikemiczny i jego stosowanie – BMI
    • znane diety odchudzające w współczesnym żywieniu (m.in. dieta Dukana – dieta proteinowa),
    • analiza jadłospisów proponowanych przez „diety cud”.
  • Suplementy w diecie
    • rola suplementów w diecie,
    • witaminy i składniki mineralne w suplementacji diety,
    • rodzaje suplementów pomagające w odchudzaniu.

CZY PO UKOŃCZENIU KURSU MOŻNA UZYSKAĆ CERTYFIKAT? 

TAK

  • EVDC / EICE / ISQ / MEN
  • Egzamin: TAK (w zależności od rodzaju kursu / szkolenia)

LISTA DOSTĘPNYCH CERTYFIKATÓW KSZTAŁCENIA:

  • European Vocational Development Certification (EVDC)
  • European International Certification in Education (EICE)
  • Innovation Standard of Qualification (ISQ)

INSTYTUCJE REALIZUJĄCE PROGRAM KSZTAŁCENIA:

JAK MOGĘ ZAPISAĆ SIĘ NA SZKOLENIE?

ZOBACZ OPCJE SZKOLEŃ I KURSÓW REALIZOWANYCH ZDALNIE:

PROGRAM KSZTAŁCENIA REALIZOWANY PRZEZ:

TERMINY I WIĘCEJ INFORMACJI: TUTAJ